måndag 31 augusti 2009

September: Det gyllene snittet alt. tredjedelsregeln

P g a bloglovinformaliteter hamnade månadens utmaning längre ned i inläggslistan, så jag lyfter upp det så det ligger övers igen. Dessutom känner jag att jag har varit otydlig och måste förtydliga mig lite. Fotografera enligt det gyllene snittet, tredjedelsregeln eller bryt mot alltihopa! Huvudsaken är att man gör något nytt med kameran! (Och att man har en tanke med vad man gör.) Om någon behöver hjälp med definitionerna så kan ni mejla mig, så ska jag försöka förklara. Mejladress finns i spalten till höger.

Eftersom utmaningen är helt ny startar vi med lite uppvärmning. Det gyllene snittet är nog en av de i särklass vanligaste teknikerna inom arkitektur, design och inte minst fotografering, även om vi är många som istället använder oss av den förenklade versionen tredjedelsregeln.

Utmana dig själv och din kamera! Lycka till!

9 kommentarer:

 1. :) jag menade inte att kritisera dig. Egentligen är det rätt typiskt, det kommer flera liknande saker samtidigt. Men, som du säger kommer vi nog att komplettera varann. Så jag tänker länka till din utmaning också.
  Intresset har ju inte varit så stort. 5-6 st som mest, men de har ju tyckt det var roligt. Och vill gärna fortsätta.

  Men jag tycker nog Gyllene snittet kan vara rena grekiskan för en nybörjare. Knappast en "uppvärmning".

  SvaraRadera
 2. Nu har jag uppdaterat informationen på min blogg. Jag kopierade det du skrev i inlägget ovan...
  Mvh Nina

  SvaraRadera
 3. Tredjedelsregeln såg väl bra ut. Fast jag har det ju i ryggmärgen :)
  Har lagt upp båda länkarna hos mig nu, under tips o trixs i lsiten.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt med en ny fotoutmaning som satsar lite djupare på just bildkompositionen och det bakomvarande! Jag vill gärna vara med men jag har så svårt att komma ihåg när de bara är en gång i månaden så missar jag beror det enbart på att jag hunnit glömma bort under månaden som går! :O(

  SvaraRadera
 5. Denna bloggen tycker jag verkar trevlig så jag kommer med all säkerhet att återkomma till den.

  Göran

  SvaraRadera
 6. Tycker det här verkar roligt och inspirerande. Så jag hakar på. Känner mig nöjd med mitt bidrag som det är just nu. Titta gärna in och tala om vad du tycker.

  SvaraRadera
 7. Mina egna funderingar över temat! Kul att jag inte vare sig är ensam eller först!

  SvaraRadera
 8. Då så...denna gång fick själva fotot bli underordnat. Träning på de olika snitten gav tillräckligt med motstånd. Men kul och uppfriskande med lite ny kunskap. Tack Maria för en bra idé. Ser fram emot kommande utmaningar.

  SvaraRadera
 9. Nu har jag lagt upp några bilder som jag hoppas passar in på tredjedelsregeln... :-) Jättekul utmaning det här, när man får tänka till lite redan innan man trycker på avtryckaren.

  SvaraRadera