torsdag 31 december 2009

Januari: ljussatt

Vi har passerat årets mörkaste dag, men det är fortfarande ganska mörkt stora delar av dygnet och vi behöver ofta ta lite extra ljus till hjälp för att kunna fotografera. Ljussätta en bild kan man göra med allt från läslampan i vardagsrummet, små klämspottar eller den inbyggda blixten till avancerad studiobelysning. Med lite fantasi kan man göra mycket spännande med ljussättning!

Utmana dig själv och din kamera! Lycka till!

onsdag 2 december 2009

December: mörker

Ljus är själva förutsättningen för fotografering. Tyvärr är det ganska ont om den varan just nu. Men även i det djupaste mörker finns en gnutta ljus och med en gnutta ljus kan man fotografera. Det gäller alltså att hitta ljuset i mörkret!

Utmana dig själv och din kamera! Lycka till!

söndag 1 november 2009

November: kornigt/brus

Nu när mörkret kryper allt närmare inpå knutarna får man ofta redan tidigt på dagen dra upp kamerans ISO (ljuskänslighet) för att hålla exponeringstiden på en acceptabel nivå, vilket medför den ofta oönskade bieffekten att man får ett ökat brus, d v s att bilden blir mer grovkornig. Den ökade kornigheten är inte alltid en nackdel! Många fotografer använder sig av det som en effekt för att ge bilden den känsla de söker. Om man inte vill, eller kan, ändra ISO på sin kamera kan man lägga på effekten i efterhand i ett bildredigeringsprogram. (Kallas för noise i de engelska programmen.)

Utmana dig själv och din kamera! Lycka till!

torsdag 1 oktober 2009

Oktober: filter

Det finns filter i alla tänkbara färger, funktioner och prisklasser för att skapa spännande effekter och stämningar. Vill man inte nöja sig med det, eller om man inte har något filter till sin kamera, finns det ännu fler filter att ta till i de flesta bildbehandligsprogram. Fördelen med bildbehandlingprogrammens filter är att det är enkelt att kombinera två, tre eller ännu fler filter. Bara fantasin sätter gränserna.

Utmana dig själv och din kamera! Lycka till!

måndag 31 augusti 2009

September: Det gyllene snittet alt. tredjedelsregeln

P g a bloglovinformaliteter hamnade månadens utmaning längre ned i inläggslistan, så jag lyfter upp det så det ligger övers igen. Dessutom känner jag att jag har varit otydlig och måste förtydliga mig lite. Fotografera enligt det gyllene snittet, tredjedelsregeln eller bryt mot alltihopa! Huvudsaken är att man gör något nytt med kameran! (Och att man har en tanke med vad man gör.) Om någon behöver hjälp med definitionerna så kan ni mejla mig, så ska jag försöka förklara. Mejladress finns i spalten till höger.

Eftersom utmaningen är helt ny startar vi med lite uppvärmning. Det gyllene snittet är nog en av de i särklass vanligaste teknikerna inom arkitektur, design och inte minst fotografering, även om vi är många som istället använder oss av den förenklade versionen tredjedelsregeln.

Utmana dig själv och din kamera! Lycka till!

lördag 29 augusti 2009

Följ min blogg med bloglovin

September: det gyllene snittet

Eftersom utmaningen är helt ny startar vi med lite uppvärmning. Det gyllene snittet är nog en av de i särklass vanligaste teknikerna inom arkitektur, design och inte minst fotografering, även om vi är många som istället använder oss av den förenklade versionen tredjedelsregeln. Det klurigaste är kanske inte att ta en bild med det gyllene snittet, utan att hitta på ett nytt sätt att använda sig av det. Varför inte försöka bryta radikalt mot allt vad gyllene snitt heter?

Utmana dig själv och din kamera! Lycka till!